2014-2020 ES fondų investicijų ženklasSenėjimas – sudėtingas reiškinys, sukeliantis įvairių socialinių ir ekonominių pasekmių. Mažėja žmonių užimtumas, daugėja, skurstančių ir išlaikytinių. Menkėjantis socialinis statusas, mažėjančios pajamos, silpstanti sveikata, ribotos funkcinės galimybės – tai pokyčiai, kurie lydi dažną senyvo amžiaus žmogų. Atsidūrus visuomenės gyvenimo nuošalėje ir ne savo noru tapęs priklausomas nuo kitų paramos, žmogus yra labiausiai pažeidžiamas. Be to, kad patiria materialinių sunkumų, jie dar yra priversti išgyventi ir socialinę izoliaciją.
Buvo atlikta apklausa, kurioje dalyvavo visi Švenčionių r. Trečiojo amžiaus universiteto klausytojai. Visi nurodė, kad užimtumas jiems labai reikalingas, lankydami Trečiojo amžiaus universitetą jie gali patenkinti savo poreikius, nesijaučia vieniši ir užmiršti, smagiai praleidžią laiką. Didžiausią paklausą turi saviraiškos ugdymo, sveikos gyvensenos ir meniniai užsiėmimai. Ateityje jie norėtų, kad tokių užsiėmimų būtų organizuojama daugiau.
Siekiant spręsti Švenčionių rajone egzistuojančias problemas ir norint sumažinti socialinę atskirtį, Švenčionių rajono švietimo pagalbos tarnyba iniciavo projektą „Sociokultūrinių paslaugų gerinimas Švenčionių miesto senyvo amžiaus žmonėms“, kurio paraiška buvo pateikta pagal 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 8 prioriteto „Socialinės įtraukties didinimas ir kova su skurdu“ 08.6.1-ESFA-T-927 priemonę „Spartesnis vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“.
2020 m. rugsėjo 14 d. pasirašyta Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamo projekto Nr. 08.6.1-ESFA-T-927-01-0268 sutartis. Bendra projekto vertė – 11.697,39 Eur projektui įgyvendinti skiriama iki 8.128,97 Eur projektui skirtų finansavimo lėšų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Planuojama projekto įgyvendinimo trukmė – 2020 m. rugsėjis – 2021 m. gegužė m.
Projekto tikslas – padidinti senyvo amžiaus asmenų socialinę integraciją į Švenčionių m. bendruomenę, praplečiant jiems teikiamų sociokultūrinių paslaugų spektrą.
Šio tikslo siekimui numatomas uždavinys – gerinti Švenčionių m. senyvo amžiaus asmenų socialinius įgūdžius, socialinės integracijos į visuomenę sąlygas.
Šio uždavinio įgyvendinimui numatomos veiklos:
savanorių mokymai;
senyvo amžiaus asmenų mokymai (meninio ugdymo, psichologijos, sveikos gyvensenos ir politologijos ir krašto istorijos).
Mokymų metu dalyviai bus suskirstyti į pogrupius po 15 žmonių ir galės dalyvauti pasirinktose veiklose.
Tikslinė grupė – Švenčionių m. senyvo amžiaus asmenys.
Daugiau informacijos apie projektą ir norinčius jame dalyvauti, prašome skambinti ir registruotis telefonu (8 659 46 310).

Informaciją parengė Švenčionių rajono švietimo pagalbos tarnybos direktoriaus pavaduotoja Daiva Bernatavičienė, tel. (8 659) 46 310.

Previous Post Next Post